UA-39839136-1

perjantai 4. joulukuuta 2015

LUUKKU NO:4 OSTA TYÖTÄ SUOMEEN & ARVONTA


Tänään(kin) vietetään Osta työtä Suomeen-päivää. Itse henkilökohtaisesti pidän tätä ikuisuus projektina ja tutkiskelen tuotteiden alkuperämaata/valmistajaa. Pyrin kulutustottumuksissani suosimaan suomalaista. Aina se ei käy ihan tuosta noin vaan. Sorrun halpoihin tuotteisiin ja maistelen mielelläni kaikkia uutuuksia.
Tuossa ajellessani sytohoidosta kotiopäin poikkesin treffaamaan Nummelan Citymarket kauppiasta Sami Hertelliä ja tiedustelin hieman suomalaisten kulutustottumuksia. Kauppiaan mukaan me kyllä osaamme suosia suomalaista ja lähituottajia.

 Tässä me Samin kanssa annamme nostetta tapahtuma päivälle. Kiitos kuvaajalle joka sattui olemaan vapaapäivällä oleva työntekijä! He kun ovat aina valmiina palvelemaan!
 Bongasin hyllynkulmasta oppaan jonka mukaan osaan tunnistaa suomalaisen tuotteen.
(Desing from Finland ei tarkoita jotta tuote olisi valmistettu Suomessa.)Lähdimpä sitten kiertelemään kauppaa ajatuksena kerätä joululahjat ihan suomalaisista tuotteista. Salainen ajatukseni oli jottei se onnistu. Mikälie mielikuva! 
Homma olikin HELPPO! Sain tuotapikaa kärryllisen tavaraa vähän joka kamulle annettavaksi. Löysin Sinituotetta , Reinoja , Kuomaa , Kiiltoa , Romeo&Julia sukkia , Mauri Kunnasta , Lahtisen huopatossuja , Eskimoa , Lemon & Glyseriniä , Tactikkia , Emekkiä , Havia , Plastoa , Sertoa , Pelikoa , Valkoisen ristin Isännän huoltopakkausta ja tietty suklaata :) Jos joku väittää ettei kuusen alusta pysty täyttämään Suomalaisilla tuotteilla niin anna piutpaut tuollaiselle väitteelle. Kävin vain yhdessä kaupassa ja saalis oli näin mahtava! Suomalaisen suosiminen on meidän kaikkien etu. Se tuo työtä meille ja lapsillemme. Se saa Suomen nousemaan ja kauppiaan hymyilemään :)


Osta työtä Suomeen aattesta voisi jopa tulla tapa! Eikä olleenkaan huono. Emmehän ole kansaa joka naapuria kadehtii :) luulempa että Suomalainen yrittäjä saapi töitä tehdä leipänsä eteen ihan tarpeeksi.


 Aikas mukavasti noita suomalaisuudesta kertovia merkkejä käytetään ja helposti havaittavissa paikoissa! Hieno homma! Sinivalkoinen jalanjälki facebook sivuilta saat paljon vinkkejä ja lisäinfoa kuinka yhdessä nostamme isänmaatamme. 

Seuraavaksi suuntasin reitilläni ruokapuolelle. Leipätyöni elintarvityöntekijänä tehneenä voin vannoa luotettavuuden , tuttuuden ja turvallisen elintarvikkeen nimeen. Kaikki ne tuotteet mitä olen teille ollut tekemässä on tehty sydämmellä ja jokaista kuluttajaa ajatellen.
Suosi Suomalaista elintarviketta on arjessa hyvinkin helposti toteutettavissa. 
Ostin palvelutiskiltä broikkua ja tiedustelin kotimaisuudesta. Ei ole hölmöä kysellä alkuperämaan perään ja vataus tuli kuin apteekin hyllyltä. Uskalla rohkeasti kysellä. Meitä palvelee kaupoissakin alan ammattilaiset. 


 Arvostetaan kotimaisuutta ja suositaan suomalaista. 
 #ostatyötäsuomeenpäivä

Kiitos kauppiaalle avusta ja vinkeistä!
 Ja  sen joulusiivouksen tekeminen jotenkin helpottuisi laitetaan arvottavaksi yhteistyössä Kiillon kanssa pikkuinen apusetti matkaan :) Pakettiin saattaa sujahtaa jotakin:suut makiaksi herkkua :)
Arvonta päättyy 12.12 ja mukaan pääset kertomalla oletko Suomalaisuuden suosija fanaattisesti vaiko vasemmalla kädellä?

87 kommenttia:

 1. Yritän suosia Suomalaista, mutta aina se ei onnistu, osaksi siitä syystä että suomalaista tuotetta ei ole saatavilla ja osaksi siitä syystä, että ulkolainen on useasti halvempi vaihtoehto.
  hamalainentm@gmail.com

  VastaaPoista
 2. Valitettavasti vähän menee sinne vasemmalle kädelle... Juuri samasta syystä kuin yllä. Mutta yleensä kyllä tarkistan, missä tuote on tehty, josko olis kotimaista.

  VastaaPoista
 3. Yritän suosia suomalaista, mutta välillä on pakko katsoa hintaa :/ jensuli88@netti.fi

  VastaaPoista
 4. Kyllä taidan olla vasemmalla kädellä kuluttaja. Hinta usein ratkaisee ikävä kyllä.

  VastaaPoista
 5. Suosin suomalaista, tämä aihe on puhuttanut itseäni jo jonkin aikaa. Enenevässä määrin on tullut siis kotimaista hankittua... :)

  Mukana arvonnassa!
  Terkuin, Mira

  VastaaPoista
 6. Tiettyjen tuoteryhmien sisällä suosin suomalaista. Kosmetiikka ja kemian tuotteet ovat helpoimpia. Ja tietysti ruoka. Vaatteet ja kengät ovat sitten jo haastaampia, mutta ainakin talvikengissä kotimaiset ovat parhaita, kokemus on osoittanut.

  VastaaPoista
 7. Sanotaan, että vasemmalla kädellä. Arvonnassa mukana, kiillon tuotteet ovat hyviä

  marikax@gmail.com

  VastaaPoista
 8. Pyrin siihen, että ainakin se 10 euroa kuussa menee suomalaiseen. Todellisuudessa summa on suurempi, sillä kymppi on nopeasti toteutettu ruuassa. On kuitenkin todettava, etten ihan kaikkea voi suomalaisista tuotteista ostaa, sillä ulkomaiset saa halvemmalla ja mitä kalliimmat tuotteet, sitä vähemmän mahiksia pienillä tuloilla.

  VastaaPoista
 9. Minulla menee suomalaiseen enemmän, en jaksa ajatella hintoja muutaman sentin tai euron parin vuoksi.

  hemantinde@hotmail.com

  VastaaPoista
 10. Mielelläni suomalaista ostaisin enemmän, mutta usein hinta ratkaisee ja näin enemmän olen vasemman käden kuluttaja.
  marsar69luukku.com

  VastaaPoista
 11. Tämänhetkinen budjetti ei valitettavasti taivu fanaattisuuteen, mutta periaatteeni on, että aina kun minun mahdollista (myös taloudellisesti) valita suomalainen tuote, niin sen teen :) Monesti kotimainen on kestävämpi ja tulee pitkässä käytössä loppujen lopuksi edullisemmaksi. piivoitto@gmail.com

  VastaaPoista
 12. Myönnän kyllä ostava mieluiten aina edullisimman vaihtoehdon toki laatua mietin myös. Ruuassa on kyllä kotimaisuus plussaa!
  holopainenveera at gmail.com

  VastaaPoista
 13. Suosin suomalaista silloin kun se on parempi kuin vastaava ulkomainen tuote. Mutta aina en jaksa vertailla tai tarkistaa, missä mikäkin on valmistettu. Toki hinta ja ulkonäkö vaikuttaa myös.

  VastaaPoista
 14. Melko fanaatttinen kyllä varsinkin ruuan ja kosmetiikan suhteen :)
  haaruhainen@gmail.com

  VastaaPoista
 15. En ole fanaattinen ollenkaan, mutta silloin kun budjetti antaa myöden, taivun kotimaiseen.
  nelliina(@)yahoo.com

  VastaaPoista
 16. Riitta Miromäki
  Pyrin ostamaan aina suomalaista jos sitä on tarjolla.

  VastaaPoista
 17. Suosin suomalaista jos se vain on mahdollista ja mielellään lähituotetta.
  karhuoja@gmail.com

  VastaaPoista
 18. Huippu postaus ,ostan vain Suomalaista ja aivopesen koko perhettä samaan :D Toki tulee tilanteita jolloin on valittava vähemmän Suomalainen :/

  VastaaPoista
 19. Valitettavasti minulla on niin pienet tulot että joudun valitsemaan tuotteen hinnan mukaan. Kotimaiset kananmunat ostan aina kuitenkin. veronica.laitinen@pp.inet.fi

  VastaaPoista
 20. Ostan osittain suomalaista mutta toki myös muutakin kun hinta ratkaisee
  eekku80@netti.fi

  VastaaPoista
 21. suosin suomalaista, mutta myös katselen hintoja, ja olen aikalailla merkkiuskollinen. Minkä hyväksi olen kokenut, sitä käytän.
  kaimaen1(at)luukku.com

  VastaaPoista
 22. Vasemmalla kädellä sanoisin, tai no oikealla mutten ihan aina molemmin käsin :) katjape@gmail.com

  VastaaPoista
 23. Vasemmalla kädellä tulee suosittua suomalaista,on tosin tuotteita joiden pitää olla hinnasta riippumatta kotimaisia :) miakinnun75@gmail.com

  VastaaPoista
 24. Suosin suomalaista melko pitkälle, joskus mieleistä tuotetta ei kuitenkaan löydy kotimaisista vaihtoehdoista. suvi.vikholm(a)luukku.com

  VastaaPoista
 25. Aikku10
  Ostan aina suomalaista mutta joskus tulee eteen ettei ole kuin kiinassa valmistettua, esimerkkinä värikynät. Ruoka, vaatteet, vessa- ja talouspaperit ja pesuaineet ovat aina suomalaista.

  aiholapp(at)uusikaupunki.fi

  VastaaPoista
 26. HennaH
  Sanotaan, että yli puolet kulutustavaroista on suomalaista, ruoka melkein aina, suosin siis suomalaista.

  henna.holappa1@luukku.com

  VastaaPoista
 27. Peppinen
  Aina suosin suomalaista mutta tunnen oikein kipua jos joudun joskus pakon edessä ostamaan ulkomaista.

  peholapp(at)uusikaupunki.fi

  VastaaPoista
 28. Tottakai kotimaista. Ja melkein aina se on mahdollistakaan....

  VastaaPoista
 29. Minä suosin suomalaista, mutta olen joskus pettynyt,koska olen luullut ostavani suomalaista ja tuote on valmistettukin muualla ja vain suunniteltu suomessa.

  VastaaPoista
 30. Suosin suomalaista. Ruokakaupassa käydessä suurin osa ostoksista on suomalaista, josta huomattava määrä vielä lähiruokaa.

  VastaaPoista
 31. Suosin suomalaista, mikäli se on mahdollista.
  s.kansakoski(at)luukku.com

  VastaaPoista
 32. Suosin suomalaista mahdollisimman paljon miten pystyy ja on kaupoista saatavilla.
  texas-86 (at) hotmail.com

  VastaaPoista
 33. Yritän suosia suomalaista mutta toki joskus ostan ulkolaista. paperitypy ät hotmail.com

  VastaaPoista
 34. Yritän suosia suomalaista, mutta välillä katson kyllä hinnan mukaan.

  mimyy93@gmail.com

  VastaaPoista
 35. Valitettavasti vasurilla,koska aina ei ole vara ostaa edes halpaa ulkomaista.Toisaalta ostan perunoita ym lähituottajilta ja ostamme vain suomalaista lihaa.Ehkä eniten löytäisin petraamista juuri pyykinpesuaineissa yms.Killon tuotteita olen käyttänyt ja ne sitäpaitsi tuoksuu parhaimmalle.Iloitsen kuitenkin jokaisesta parannuksesta mitä teen ja jokaisesta suomalaisesya tuotteesta minkä ostan:)

  VastaaPoista
 36. Kyllä suosin ostamalla Suomessa tuotettua ruokaa ja paljon ostan lähiruokaa. Vaatteet ostan halvemmalla ja niissä ei edes tiedä varmuudella, missä ne on tehty. Tunnettu merkki Nanso markkinoi suomalaista designia mutta vaatteet valmistetaan halpamaissa, hinta silti kova.
  nina40fi@gmail.com

  VastaaPoista
 37. En fanaatikko, mutta jos kahdesta on vara valita, niin suomalainen tuote tietenkin.

  VastaaPoista
 38. Oi, hyvä kun tartuit tähän aiheeseen! Kyllä tätä tuottajana tulee aika paljo ajateltua varsinki ruokapuolella, mutta sitte taas tulee välillä päästettyä läpi sormien tyyliin "No kyllä mää nyt voin tän Hesburgerin juustohampparin syödä, vaikkei se kotimaista oo nähnytkään, mutta pakkohan mun jotakin on syödä". Ja monenkaan tuotteen kohdalla ei jaksa tehdä hillitöntä salapoliisityötä, että pääsis oikeasti jäljille. Mutta joo, tärkeä juttu, ja kyllä otan huomioon parhaani mukaan.

  VastaaPoista
 39. Yritän suosia suomalaista, mutta usein tulee valittua se halvempi tavara ostoskoriin kun rahaa ei ole käytettävissä paljoa :(

  hao@lailanet.fi

  VastaaPoista
 40. Sekä että, aina ei hinnan takia raski kallistua kotimaisen puoleen.
  ilokseni@gmail.com

  VastaaPoista
 41. Jos vain on mahdollista niin otan kotimaisen. Minusta tämä oli todella ihana, ajankohtainen postaus, kiitos siitä! :)

  VastaaPoista
 42. Kotimaista aina, kun vaan saa tuotteen kotimaisena. Ja satokausituotteita ja luomua suosien myös.
  talviuninalle(at)gmail.com

  VastaaPoista
 43. yritän ostaa kotimaisia tuotteita.esim vaatteet.
  kikke live.fi

  VastaaPoista
 44. Ruoassa olen tarkka, ostan Hyvää Suomesta -tunnuksen mukaan, jotta raaka-ainekin on kotimaista. Muissa ostoksissa pyrin suosimaan mahdollisuuksien mukaan (onnistuu monissa asioissa mukavasti).

  hanna.helander ( at ) netikka.fi

  VastaaPoista
 45. Kun laatu ja hinta kohtaa suosin suomalaista.

  VastaaPoista
 46. Pyrin aina ostamaan kotimaista, hieman korkeampi hintakaan ei haittaa.
  cherrycloud@luukku.com

  VastaaPoista
 47. aina kun mahdollista, ostan suomalaista

  unelmiaonnesta(at)gmail.com

  VastaaPoista
 48. Pyrin ostamaan suomalaista, mutta opiskelijabudjetilla siihen ei aina ole ikävä kyllä varaa. :( Kiva arvonta, mukana!

  jelena.nieminen@hotmail.com

  VastaaPoista
 49. irmeli.nieminen(at)hotmail.com5. joulukuuta 2015 klo 13.30

  Suosin suomalaista, mutta jos hintaero on todella huomattava - ostan silloin ulkomaista.

  VastaaPoista
 50. Pyrin suosimaan suomalaista, mutta en nyt niin kovin fanaattinen ole... Mukaan kivaan arvontaan!
  siinatar@gmail.com

  VastaaPoista
 51. Ruuassa pyrin olemaan melkein fanaattinenkin, niin pitkälle kuin pystyn. Muuten kyllä hinta-laatu -suhde ratkaisee, joskus sekin suomalaisen työn hyväksi. Pidän asiaa kyllä todella tärkeänä!

  VastaaPoista
 52. Olen kotoisin maalta, missä vanhemmat ovat iskostaneet päähäni kuinka on tuettava suomalaisia tuottajia ja ostettava vaan kotimaista lihaa ja maitotuotteita. Vieläkin päässä kaikuu maatilallisen isukkini lauseet "ei saa omaa oksaa sahata ja ostaa ulkomaista". Muttajoo kyllä siis ostan kaikki mahdolliset tuotteet kotimaisina vaikka se opiskelijabudjettiin pienen lovin tekeekin. Tuen mielelläni omia vanhempiani ja Suomea:)

  neitix94@hotmail.com

  VastaaPoista
 53. Pyrin suosimaan suomalaista, mutta fanaattinen en asian suhteen ole :)
  ameliarose211@gmail.com

  VastaaPoista
 54. pyrin kallisumaan suomalaiseen, mutta aina ei voi korkean hinnan takia. hedelmät ja vihannekset ostan suomalaista vaikka onkin korkeampi hinta, mutta valitetttavasti kengät ja monet vaatteet menee ulkolaisille. mariia.sakala (at) luukku.com

  VastaaPoista
 55. Pyrin usein ostamaan suomalaista, mutta joskus on pakko katsoa hintalappua.

  saraana.makela@gmail.com

  VastaaPoista
 56. Esimerkiksi siivousaineissa ja pesuaineissa pyrin käyttämään pääsääntöisesti kotimaisia tuotteita. Joskus vaan hinta on yleisesti kotimaisten tuotteiden kohdalla niin paljon korkeampi, että tulee valituksi ulkolaisia tuotteita. Ruoassa, vihanneksissa ja hedelmissä kotimaisuus on ehdoton valintakriteeri, vaikka kaikkea ei ihan kotimaisena saakaan. Nyt kun joulu tulee niin suosin erityisesti kotimaista niin lahjoissa kuin muissakin, samalla tuen kotimaista työtä...
  oksanen.sari@kolumbus.fi

  VastaaPoista
 57. Vasemmalla kädellä. Valitettavasti joskus se hinta ratkaisee. Luotan kyllä ylivoimaisesti eniten suomalaiseen työhön. Paljon kyllä suomalaista toki hankitaan, varsinkin ruuassa.

  VastaaPoista
 58. itsekin pyrin täyttämään ostoskärryä suomalaisilla tavaroilla ja ruualla.
  Tuota Kiilto-pulloa olen käyttänyt, mutta tuo laminaatin voimapesu jäi huomaamatta. Pakko kokeilla sitä, kun mää käytän laminaattipesu -nimellä Kiilto-pulloa. Saako voimapesulla parempaa tulosta?

  Niin, eilen tilasin suomalaiselta käsityöyrittäjältä ihanan kassin vaikka minulla on kymmeniä kasseja mutta eivät ne ole koskaan liikaa.

  VastaaPoista
 59. Opiskelijana ja kukkaron nyörit kireällä pakko myöntää, että hieman vasemmalla kädellä. Mielelläni ostaisin enemmän suomalaista, mutta usein hinta vain on se mikä ratkaisee.

  Mukana arvonnassa :)

  jasmine.ahola-olli@helsinki.fi

  VastaaPoista
 60. Yritän suosia suomalaista, mutta välillä sorrun halvempiin tuotteisiin. Kuitenkin erityisesti ruoassa pidän tärkeänä, että se olisi suomalaista.
  mikkof (at) netti.fi

  VastaaPoista
 61. Usein vasemmalla kädelläkin,mutta ruoka on oltava aika usein/aina puhdasta kotimaista. sannikas15@gmail.com

  VastaaPoista
 62. Yritän yleensä suosia suomalaista, mutta välillä tulee ostattettua myös vasemmalla kädellä hinnan vuoksi.
  mariah-79@suomi24.fi

  VastaaPoista
 63. Suosin suomalaista niin pitkälle kuin mahdollista, ruoassa oikeastaan vaan kahvi ja banaanit tekevät poikkeuksen. Yritän suosia pienempien tuottajien tuotteita ja lähiruokaa, hinnalla ei ole niinkään merkitystä. Lapsille olen ostanut kotimaisia vaatteita ja kenkiä usein. Omien vaatteiden kohdalla sortuu useimmiten ostamaan ulkomailla teetettyjä tuotteita, osittain hinnan ja osittain valikoiman puutteen takia.

  VastaaPoista
 64. Pyrin suosimaan suomalaista, mutta valitettavasti teen monet päätökset vain hinnan perusteella.

  emmih96@hotmail.com

  VastaaPoista
 65. Suosin suomalaista. En kyllä ole mikään pakko ostaa kotimaista tyyppi
  .Joitakin asioita ei saa esim mun lääkkeet,

  VastaaPoista
 66. Taitaa kyllä mennä vähän vasemmalla kädellä. :/
  millal@luukku.com

  VastaaPoista
 67. Yritän ostaa mahdollisimman paljon vain suomalaista ruokaa, mutta muissa tuotteissa en aina ole yhtä tarkka. Annan myös hinnan vaikuttaa välillä ostopäätöksiini, vaikka tykkäisinkin ostaa vain kotimaisia tuotteita.
  scooter (at) netti.fi

  VastaaPoista
 68. Suosin suomalaista niin paljon kuin mahdollista, mutta tällä hetkellä on valitettavasti vedettävä halvimman kautta!
  Hapero / hapero@iki.fi

  VastaaPoista
 69. Pyrkimys on hyvä :) vaatehuttuja(@)gmail.com

  VastaaPoista
 70. Periaatteen tasolla suosin suomalaista, mutta kyllä vähän omatunto pistää koska usein kuitenkin jää valmistusmaa tarkistamatta. Ostopäätöksissä myös usein raha ratkaisee ja halvin vaihtoehto päätyy koriin. Lupaan yrittää parantaa tapojani ja ainakin lupaan tietoistaa ostokäyttäytymistäni jatkossa enemmän.. Mukana arvonnassa.
  vuosikerta (at) live (piste) fi

  VastaaPoista
 71. Ruuassa 90%-fanaattinen (ananas vaan on niin hyvää), eli suomalaista jos vain on tuotantoa.
  Joskus tietokin olisi valttia: Muutama vuosi sitten tuli uunipaistipusseja myyntiin, joissa isolla kerrottiin olevan Suomessa tehtyjä. Tietenkin ostin niitä, mutta laatuun jouduin pettymään pahasti, nehän hajos käteen ennenkuin paistin sai kunnolla pussiin. Eikä kyseessä todellakaan ollut riittämätön koko. Sanoin seuraavaksi kyllä ostavani TAAS niitä ulkomaalaisia LOOK-uunipusseja. Jonkin ajan kuluttua mulle selvis, että nekin tehdään Suomessa.
  Moni tuote kuitenkin ratsastaa menneisyyden suomalaisuudella, vaikka tuotanto onkin siirretty ulkomaille (ja siitähän ei mielellään kerrota). Sisuakaan ei enää voi ostaa.
  Vaatteissa en katso valmistajaa, vaan ostan sellaista mikä miellyttää silmää ja on hyvä päällä, mutta sukat kotimaisia (jos ne sitten tehdään Suomessa esim Finwear)
  On myös valmistajia, jotka kehuu tuotannon olevan Suomessa, mutta yllätys yllätys... Mulla on ollu suomalainen moppiämpäri, mutta reilu vuosi sitten pääsin kokeilemaan SINIn ämpäriä, rakastuin siihen vaan ylimääräistä rahaa ei ollut (kun kerran käyttökuntoinenkin talosta löytyy). Onnistuin voittamaan sen ja kuinka sattuikaan ihaillessa kääntelin ämpäriä. Pohjassa luki "made in Spain". Sinin tuotteita on tullut nyt paljon ostettua, kun lapset on muuttanu omilleen ja perustarpeet on hankittu.
  Eli miten tarkka siellä kaupassakaan jaksaa AINA olla?

  VastaaPoista
 72. Suosin suomalaista sekä käytännön että periaatteen tasolla lukuunottamatta vaateostoja. Niissä tulee ostettua se, mikä näyttää kivoimmalta pällä, sen verran turhamainen olen. Helpointa suosiminen on ruokaostoksilla!

  etunimi.sukunimi(@)luukku.com

  VastaaPoista
 73. Jonkin verran suosin suomalaista mutta täytyy myöntää että välillä hinta ratkaisee..
  Marjo V.

  VastaaPoista
 74. Yritän suosia kyllä suomalaisia tuotteita. Joskus kyllä ei onnistu hinnan puolesta. Salli.moilanen36@gmail.com

  VastaaPoista
 75. En ole fanaattinen, mutta valitsen usein kotimaisen tuotteen. :)
  leevilotta at luukku.com

  VastaaPoista
 76. Kotimaisuus on kyllä tärkeää ja aika helposti niitä kotmaisia tuotteita löytyy sieltä kaupasta! :)
  mmyheartishere@gmail.com

  VastaaPoista
 77. Pyrin ostamaan kaiken mahdollisen suomalaisista tuotteista, mutta jotkin kosmetiikkatuotteet on ulkomaisia.

  tiinatsi@hotmail.com

  VastaaPoista
 78. Kotimaisuus on kannatettavaa, enimmäkseen valitsen kotimaista etenkin elintarvikkeissa.
  t. mallukka
  marja-anneli@luukku.com

  VastaaPoista
 79. Tässä taloudellisessa tilanteessa ole aika fanaattinen suomalaisuuden suosija, erityisesti ruuissa. Mutta jos suomalainen tuote on osoittautunut pettymykseksi en halua tukeakaan huonoa tuotantoa.
  tarjaksi@gmail.com

  VastaaPoista
 80. Suosin suomalaista, mutta en fanaattisesti, joskus hinta ratkaisee tai sorrun tarjouksiin, mutta usein suomalaistakin saa yhtä edullisesti tai jopa halvemmalla kuin ulkomaista. Ruuan suhteen olen tarkin, mutta syön kyllä ulkomaisia hedelmiä.

  VastaaPoista
 81. Vasemmalla kädellä vaikka mielellään suosisin Suomalaista, aina ei vaan pysty.
  lumikki1@luukku.com

  VastaaPoista
 82. Pyrin suosimaan suomalaista, mutta rehellisesti sanottuna hinta ratkaisee paljon.
  Esim. kurkun ostan aina suomalaisena tai jätän ostamatta.
  Näistä vaihtoehdoista käännyn enemmän tuohon vasemmalla kädellä -vaihtoehtoon.
  -minttu47-
  minttu47@gmail.com

  VastaaPoista
 83. Petrattavaa olisi, joten vasemmalla kädellä tällä hetkellä.
  Toki jos hintaero ei ole iso, ostan suomalaisen.
  Lisäksi tietyt asiat ostan yleensä suomalaista, näin on useissa elintarvikkeissa.
  Hiisukas (hiisukas(at)gmail.com)

  VastaaPoista
 84. en ole ihan fanaattinen, mutta esim tomaatit, kurkut ja mansikat ostan vain kotimaisena :)
  terv. Tiina L

  VastaaPoista
 85. Ehdinpäs vielä mukaan arvontaan. Sanoisin suosivani suomalaista aika fanaattisesti. Varsinki ruuassa, muissakin tuotteissa mahdollisuuksien mukaan. Ostan kyllä sen suomalaisen tuotteen vaikka vastaava ulkolainen olis vieressä halvempi.

  VastaaPoista

Ilahdun pienistäkin sanoistasi :)