UA-39839136-1

maanantai 13. huhtikuuta 2015

PUUTARHA KYSYMYS HAASTE

Moikkista pöytään :) 
Vai pitäisikö sanoa puutarhaan :)
 Sain TAIMIA ja ITUJA blogin Heidiltä puutarha-aiheisen haasteen! Otin tämän innolla vastaan kun on kyseessä hieman erilainen vastausrumba.
Hiedi on itsekkin vastannut mielenkiintoisiin kysymyksiin :) Käyppäs lukemassa hänen mieltymyksensä!

Heidin kysymykset (vastauksineen) minulle ovat:

 1. Mikä tai kuka sai sinut puutarhaharrastuksen pariin?

Kait se on tullut verenperintönä. Omalta äidiltä ja nanosädetyksenä kummitädiltäni. Lapsuudenkodissani meillä oli aina jollakin tappaa tomaatintaimia antamassa satoa. Muistelisin saaneeni huutia kun ilman lupaa olen niitä käynyt napsimassa. 
Tai syönyt vadelmat puskista.
 Tai käyttänyt viinimarjoja papanoiden kera sopissa :) 
Tai vahingossa ajanut polkupyörällä jonkun vihannespenkin yli. 
Tai harventanut porkkanat sukupuuttoon :) 
Eli kaikki juontaa lapsuudesta! Niin ja sitten miun isä! Soitin hälle joskus 90 luvulla että honkkarissa on pionin juurakot tarjouksella. No hää haki mulle muutaman ja ajoi sitten 180 kilsaa tuodakseen ne mulle. Oli ostanut itelleenkin. Joskus soitin isälle ja naisystävänsä vastasi puhelimeen. Missäs iskäni luuraa? kysyin Ja tiettekö mikä oli vastaus? 
Tuolla se makaa nurmikolla ja kuuntelee kuinka narsissit kasvaa! Sellanen tyyppi hää ol :)
2. Millainen puutarhasi on?


Välillä hyvin hoidettu , välillä rikkaruoho viljelmä. Viime kesä oli surkein kesä kautta aikoin. Olin ilmeisesti niiiiin väsynyt sytohoidoista että kukkapenkit villiintyivät. Nyt tuntuisi olevan uusi alku tässäkin. Tykkään suurista , näyttävistä kukista. Olen leijona horoskoopiltani ja ehkä juuri siksi pitää olla suurikukkaista , dramaattista! No ok. Ketoneilikkaa löytyy mutta ihan vaan siksi kun se on niin RUNSAS kukkaista :) Ruusut , pionit , lumipalloheisi , peikonpähkinä , liljat , juhannusruusu.. mustat unikot , siinä muutama herkku...

3. Millainen olisi unelmiesi puutarha? 
Kyllä se löytyisi runsaasta gottage garden osiosta.. Romanttista , runsasta , yllätyksellistä. Ne japanilaiset kivikkopuutarha ideat ei sitten nappaa ollenkaan. Liian siistiä ja hallittua mun makuuni. Olen sellainen kaikki täyteen ja sekaisin tyyppi. Pihalla minnuu on toppuutellu mieheni. Hän kun aina muistaa mainita sen ruohonleikkuun :) Nyt olen aatellu että siitä viis! Hää ei tiedäkkään mitä kaikkea penkkiä tuonne pihalle onkin suunnitteilla :))  4. Millainen puutarhuri olet? 
Tois aikainen. Saatan kykkiä kolmekkin tuntia penkissä ihan hiljaa ja odottaa koska ne liljakukot ilmestyvät piiloistaan . Sitten murskaan ne kivien väliin. Toivon raadon erittävän "PAETKAA" hajua! Saatan kykkiä rikkaruohotaistossani niin että pitää apteekista hakea  ;) pallukkalääkettä :)
Tai voi mennä viikko (sytohoito) etten korviani letkauta siihen suuntaan. Keväisin suostun hakemaan aamulehden. Ihan vaan siksi että teen penkeissäni lenkin nähdäkseni yön aikana tapahtuneet muutokset. Elämä kantaa itseään aina! Puutarhassani ja minussa.


5. Miten valitset kasvit puutarhaasi?

 Helppohoitoisuudella ei ole mitään merkitystä. Kuvittelen olevani parempi puutarhuri kuin ohjelappunen vaatii. Kasvuvyöhyke? Mitä väliä silläkään? Ja jollei menesty niin sitten heitetään vesilintua :) Enkä koskaan luekkaan kasvien sijoituspaikka/hoito ohjeita. JOS mulla on visio niin sitten laitan sen siihen ja jollei kasva niin taimessa oli vika. Yhden kerran sain ihan huippu vision alppiruusua varten. Järjenäänen omaava ystäväni pyysi harkitsemaan. Hänellä oli kymmenen hyvää syytä miksi sijoituspaikkani oli väärä. Esim: katolta tippuva lumi! No kököt mä sellaisia kuunnellut! Vähän se saattaa talvella kärsiä mutta kukkii joka vuosi :)
 Kasvieni pitää olla jotenkin vähän erikoisia , niillä pitää olla tarina , niissä pitää olla draamaa , ne sais olla ilmaisia..Muutamia vuosia sitten osuin todella myöhään syksyllä ruusualeen. Sain noin 10€ 18 tainta. Innolla istuttelin.. noin 3 ekaa , sitten survoin jo 2 samaan kuoppaan ja loput menikin millai meni. Ajattelin korjata asian keväällä. Oliko jotain toukokuussa tehtävissä? No ei ollut! Muutakuin se vesilintu!


Tottakai laitan haastetta etiäpäin! Tämän muksan haasteen saapi:
TALONI MAALLA TARA RA 
ja itse 

Mun kinkkiset kysymykset ompi:

 1:Puutarhasi tämän kesän projektit?
2: Saatko miehistä apua vain silmiäsi räpäyttämällä?
3: Pöllitkö kasveja?
4: Oletko puutarhurina : Hajota ja hallitse vaiko istuta ja turvaa tyyppi?
5: Rakkain kasvisi ja sen tarina?

Nyt me jäädään odottamaan sitä kaunista kesää jotta voidaan nauttia kättemme töistä :)

12 kommenttia:

 1. No nyt oli niin parhaat vinkit, että sun kyllä kannattais harkita "Ei menny niinku puutarhassa" kirjan kirjottamista :D. Jos ei kasva, niin taimessa vika ja eiku vesilintua :D. Noilla ohjeilla täälläkin on ihan tahattomasti menty, vaikka parhaani oon yrittäny. Tai jotain sinnepäin. Sen takia oonkin alkanut entistä enemmän haaveilemaan japanilaisesta kivipuutarhasta..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siitä tuliskin oikein kirjaSARJA koska materiaalia syntyisi aina mun jo katsoessa kasvivaltakuntaani :) JOtenkin sitä vaan ei ole syntynyt puutarhakuokka kourassa vaan sekin on valmiina talvehtinut penkissä :))

   Poista
 2. Onks muunkinlaisia ohjeita?? :D
  Minus taitaa olla samaa jellonaa osa vaikka rapuna pitikin syntyä alunperin mutta kaksosena tulin pihalle....pikkusen pilkunviilajan vikaa (jaa pikkusen?) mutta sitten jossain kohti lähtee kuitenkinihan täysin lapasesta. Ja yrttysten nimetkin on päässä tyylin " se semmonen matala sineinen, kyl sää tiedät" tai " se mikä sen nimi ny oli, se semmonen isolehtine" .....joo, puutarhurointi on kivaa :D

  Kyllä mä ruusun ja tulppaanin toisistaan erotan. Just just.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoilla linjoilla mennään. Jotain uutta kun istutan niin aina vannon muistavani sen lajikkeen nimen. No muistanko? EN! Ne on yleensä jotain vihreitä joka kasvaa siinä aidan vieressä. Ihan niinkuin autot. Se oli sellanen samanlainen kun sillä yhellä tyypillä. Eli PUNAINEN pakettiauto mutta sillä tyypillä PUNAINEN passatti :) Kuka noista nyt niin tarkka on...

   Poista
 3. Hauskoja vastauksia! Uskon juu, että leijonilla pitää olla suuret ja näyttävät kukat, isäni on samaa horoskooppimerkkiä kuin sinä ja hän jaksaa aina ylistää pasuunakukkiaan, pienemmistä kukista nyt ei kannata vissiin puhuakaan. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu ei niistä pienistä vaikkaikin siellä alimpana kauniita ovatkin :) Jotenkin suuruudenhulluus paistaa minusta toisinaan ;)

   Poista
 4. Sullahan on aikalailla sama linja puutarhassa ja elämässä kuin mullakin: Kaikki täyteen ja sekaisin ;) Kiitti haasteesta vastailen nyt ensin yhteen odottaneeseen. Sitten näihin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näillä mennään :) Hallittu kaaos vai mikä se parempi ilmaisu nyt oliskaan :)

   Poista
 5. Voihan apuva! Kiitän ja kuittaan. Vastaan heti kun kerkiän. Nyt mulla on sitten jo kaksi haastetta joihin vastata. Perästä siis kuuluu! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä että haastetta pukkaa! Olkoon se merkkinä kiinnostuksesta :)

   Poista
 6. Hei! Tulin vastavierailulle ja olenkin täällä jo aiemminkin vieraillut ja liityn joukkoon. Kiva oli lukea vastauksiasi! terv Liisa P

  VastaaPoista
 7. hah, minä vanha multasormi.... katsellaan miten "kuiva" postaus tästä tuleekaan! Mutta siitä huolimatta LÄMMIN kiitos murunen tästä haasteesta!!!

  VastaaPoista

Ilahdun pienistäkin sanoistasi :)