UA-39839136-1

lauantai 26. syyskuuta 2015

PAKOLAISEKSI PAKOLAISEN PAIKALLE

Moikkis

Mä mietin mistä tän stoorin nyt alkaisi? Otanko kantaa siihen kuinka huonosti meillä Suomalaisilla menee? Kuinka meitä veroilla ja leikkauksilla rokotetaan? Otanko kantaa siihen kuinka Suomi täyttyy serbialaisista nuorista voimakkaista miehistä? Otanko kantaa lahtelaisten mielenosoittajien toimintaan?
Kyllä minultakin sanottavaa näihin kaikkiin kohtiin löytyisi mutten nyt jaksa lähteä tuolle linjalle...

Ei , en mä lähde tuohon.. 
Sen sijaan kerronpa teille yhden saunomisen juttusaldoa..
Meillä on tapana saunassa poikien kera ( 9,10v) kertoa tarinoita. Yksi sanoo sanan tai kaksi ja toinen jatkaa yhdellä tahi kahdella sanalla...Mitä milloinkin päätetään.
 Alku jonkinmoinen mutta loppu? Niissä jutuissa ei ole päätä eikä häntää.. Olemme myöskin saunassa antaneet luvan käyttää.. mitenkä sen nyt sanoisi kauniisti.. rivoa kieltä. Näistä jutuista on sovittu:: Mitä saunassa puhutaan se saunaan jää. Se on mielestäni pitänyt kutinsa hyvin.
Eli saunominen on ollut juttujen puolesta oikein kevyttä viihdettä :) Tai sinnepäin :)

Olen katsellut samaisten poikien, 9 ja 10 vuotiaiden, kanssa Arman ja viimeinen ristiretket ohjelmaa sekä dokumenttia Gazan alueen sotimisesta..  Mielestäni ei ole liian vakavaa ohjelmaa lapsillekkaan kunhan asiat puhutaan ja selitetään niinkuin ne ovat!
Toisinsanoen:meillä ei kasveta pumpulissa.

Se juttu saunassa lähti siitä kun pojilla oli yökamu kylässä. Omat poijaat tiedusteli vieraalta että oletko katsonut niitä ohjelmia? Sitten he keskustelivat siitä kuinka heidän ikäisensä poika oli töissä 12 tuntia päivässä ja sai siitä euron verran.. Meinasivat etteivät kestäisi sellaista itse ja kuinka joku lapsi voi edes olla töissä? Eihän lapset saa käydä töissä kun on se lakikin..  Missä sen äiti on? Tai isä? Miks ne antaa sen lapsen mennä töihin? Onko ne lapset saanut opettajalta luvan olla pois koulusta? 
No tuohan oli sitten taas ihan episodi.
 "Mä meen ainakin mieluummin kouluun"!! 

Tai miten kroppa hajoo 60 asteen lämmössä! Laivanpurkajista, kuinka vaarallista siellä on tehdä töitä! Toinen asia mitä pojat mietti oli sen yhden gazalaisen pojan itkuinen kommentti maailman epäoikeudenmukaisuudesta: Kuinka toiset lapset voi mennä nukkumaan ilman pelon häivää kun hän/he joutuvat pelkäämään pommi-iskua ja kuolemaa... 
Pojat saunassa meinasivat ettei tuollaisia ohjelmia voi katsoa kun tulee niin paha olo..  

 Hieman siinä miettivät miksi? Mitä voi tehdä? Voitaisko me ottaa niitä lapsia meille asumaan?

Mitäs mä sitten siellä saunassa mietin?
 Olin pakahtua ylpeydestä! Vaikka meillä veljekset eivät aina voi toisiaan sietää , oli äitinä keskustelun seuraaminen hämmentävää.. Kuinka syvällisiä he miettivätkään ja mitenkä vääryyksiin etsittiin korjauksia. 
Onneksi saunassa oli niin kuuma että silmäkulman tippa meni hikipalleroksi.
 Ja hei! Ihanaa ,kuinka sitten miettivät nälkäpäiväkeräykseen antamia rahojaan! Kauppojen ovilla keräävien vapaaehtoisten lippaisiin on pojat antaneet aina.. Kun ovat kävelemään oppineet... 

Tosin meille vanhempina tuli piiiitkä miinus! Koulussa oli keräyslipas johonka oppilaat saivat roponsa laittaa.. Kuinka ollakkaan aamutohinassa SE UNOHTUI! Vaikka illalla juuri oli mietitty että aamulla katsotaan kolikot.

No mitä tällä haluan sanoa? Sen että vaikka itse olisi mitä mieltä..ei niihin samoihin ajatuksiin ole pakko sitoa , velvoittaa omia lapsiaan. Maailma on epäreilu ja vanhempana , äitinä, haluaisi kaikille lapsille oman pehmoisen sylin , lämmintä ruokaa ja oman turvallisen pesän.


18 kommenttia:

 1. Ihana kirjoitus. Tuollaisista pojista saa olla ylpeä. Hienoja nuoria miehiä on teillä kyllä kasvamassa. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kumpa pitäisivät tuon "puhtaan" ajatusmaailman vielä isonakin!

   Poista
 2. Voi Bikke - sinulla on upeat pojat <3
  Tulleet äitiinsä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Höpsis! Yritän vaan jotenkin suunnata omasta mielestäni oikeaan kasvuun :)

   Poista
 3. Asioista on hyvä puhua jo lastenkin kanssa, sillä he näkevät ja kuulevat kaikenlaista jos omissa menoissaankin, kouluissa ym muilta kavereilta. Hyvä että teillä puhutaan ja yhdessä katsotaan, näin myös meillä. Hyvä postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Elinympäristöstä tulee kaikenlaista negatiivista eikä kaikkea voi vanhempana suodattaakkaan..Eikä tarvitse! Kunhan perustellaan ja annetaan tehdä omiakin johtopäätöksiä niin eikön fiksuus pysy jossakin muodossa .)

   Poista
 4. Mun lapseni lähti kaverinsa kanssa pakolaiskeskukseen omasta vapaasta ideastaan, ja kysymään, olisiko joku siellä kaveria vailla! Juttuseuraa tai muuten vain hetki hyväksyntää. Oli antoisa reissu puolin ja toisin kuulemma!

  VastaaPoista
 5. Voi sua ja sun saunapoikias <3. Siinä menettää paljon, kun ikää tulee sen verran lisää, ettei tuu enää äiti-poika-yhdistelmällä saunottua.

  Musta tuntuu, että pojilta aina jotenkin vähemmän odotetaan mitään syvällistä, vaan aina ajatellaan, että no ne nyt vaan mennä törmäilee polvet ruvella paikasta toiseen ja muuta semmosta peruspoikasettiä, mutta oikeesti oon itsekin niin monta kertaa joutunu (ylpeänä) hämmästymään sitä pohdinnan ja epäoikeudenmukaisuudesta suuttumisen ja kaiken sellasen määrää, mikä omienkin poikien päässä liikkuu. Jo silloin kun olivat vielä tommosia "pieniä" ja edelleen nyt kun ovat jo isoja . (Meidän 21 v just kertoi poistaneensa muutaman FB-kaverin ihan vaan sen takia, ettei kestänyt sitä pakolaisiin kohdistuvaa "paskaa" mitä siellä jakavat. Mun mielestä rohkea veto sekin, koska ne ei olleet mitään "kavereita", vaan ihan oikean elämän ystäviä).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. NAulankantaan! Vielä tulevat samaan aikaan mutta kai sekin edessä on ettei äiti kuulu teinipoikien kanssa pesulle :) Ja totta! Pojat on poikia jotka pullistelevat ja olevat hölmöjä.. MUTTA sitä tietenkin voi lievittää ja varjella ja kasvattaa tunne/syvällisyys puolta. FB juttu onkin "raju" teko. VAatii kanttia ja hienoa että sellaistakin pojaltasi löytyy!!!

   Poista
 6. Lapsissa se viisaus asuu, tuli taas todistettua. Missä vaiheessa se sitten katoaa? Jossain kohtaa me aikuiset se saadaan aikaan. Mutta ei onneksi kaikissa, osa pysyy viisaina ajattelivina ja tuntevina ja minusta tuntuu, että teillä kasvaa juuri niitä poikia:)
  Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä! Ollaanko me aikuiset sitten jo nähty liikaa ja totuttu omiin etuihimme ettei niistä anneta muruakaan? Maailma muuttuu eikä kaikki vanhemmat pysy/halua muuttua mukana.. Toivottavasti pojat miettivät näitä asioita vielä isompanakin ja pysyvät mielipiteidensä takana.. Muksaa viikkoa sinne!

   Poista
 7. Kiitos Birgit koskettavasta kirjoituksestasi.Meillä aikuisilla on suuri vastuu siitä minkälaisia asenteita ja mielikuvia lapsillemme opetamme .kasvatammeko heitä ottamaan huomioon toiset,selitämmekö,että maailmassa kaikilla ei ole ruokaa,kotia ,turvallista lapsuutta on pelkoa ,nälkää ym.ym.Toki kaikki tämä aina lapsen ikä huomioiden, en myöskään ole vakuuttunut ,että lapsi pitäisi kasvattaa pumpulissa,erillään maailmasta, joka on epäreilu´ja toiset käyttävät toisia hyväkseen,lapsilla ei ole lapsuutta jne..yhtä tärkeää kuin on selittää on myös osattava kuunnella ja kuulosteltavalta miten lapsi ympäröivän maailman kokee. Olen mielissäni .että olet opettanut lapsiasi huomioimaan muiden hätää ja he ovatkin jo mukanan auttamassa . Ole ylpeä pojistasi ,he vielä varmasti muuttavat maailmaa.Perinnöksi voisi rahan ja tavaran sijasta jättää uskon ihmisten hyvyyteen jos heitä oikeudenmukaisesti kohdellaan ,rauhanajattelun ja kaikki se tieto jolla itse on elämässään voiman saanut.rakkauteen joka on tärkein asia maailmassa. Vomia sinulle Birgit toivotteleee ystäväsi.

  ..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus olen sanaton niiden kaikkien kysymyksien keskellä. Miksi miksi miksi.. Jos en osaa vastata sanon niin.. etten tiedä.. koti pitäisi olla sellainen paikka jossa saa sanoa mielipiteensä kenenkään siitä hernettä nenään ottamatta... KAtsotaan kuinka tai minkälaisia aikuisia heistä kasvaa.. Yritetään ainakin parhaamme <3 Kiitos ystäväni!

   Poista
 8. Voi bikke sää kirjoitat sen mitä minä ajattelen. Viimeksi, kun kirjoitin tästä aiheesta facebookin puolella niin kuinka ollakaan? Sain järjettömän kakka vyöryn päälleni. Tämä keskustelu on juuri niitä aiheita jotka jakavat niin monta mielipidettä.

  Pumpulissa ei meidänkään lapset elä ja todellisuus on kaikkien joskus kohdattava. Olet ihan oikeassa näissä teksteissä ja hyvä, että lapsetkin keskustelevat järkevästi näistä asioista, oppivaan olemaan paljon suopeampia tulevaisuudessa.

  Hyvää viikon jatketta. On niin häpeällinen olotila, kun en ole pitkääännn.. aikaan ollut täällä blogissasi kommaamassa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon! Facessa onkin paljon puolesta ja fanaattisesti vastaan. Totta että tilanne kuohuttaa tunteita... Saanemme siitä syyttää hallitusta? Enpä tiiä... Kaikilla pitäisi olla turvallinen olo , ruokaa ja syli.. No.. joskos tässä parempaan suuntaan mentäisiin :) Aika hiljaista on ollut minunkin kommentointini... Tiedä mihin se aika menee vai onko vain laiskuutta :)

   Poista

Ilahdun pienistäkin sanoistasi :)