UA-39839136-1

sunnuntai 18. toukokuuta 2014

PREHTIN PUUTARHALLA

Joka kevät päätän etten tänä vuonna osta ainuttakaan kesäkukkaa. Tuoreessa muistissa on mitenkä talon reipas emäntä on edellisenä kesänä unohtanut kastella satasien sijoituksensa. Jokunen kesä taapäi san mun vieraani lähteissään et kantsisko mennä kastelee noi kukkases? Kävin sitten lähdettyään.. HUPS! Multapaakku vaan nousi sitä mukaa ku lorotin vettä! Ja joka kevät päätän parantaa tapani :)
 Enivei. Onneks unohdan edelliskesän mokailut.
 Poijaan kans tehtiin täsmä isku Prehtin puutarhalle täällä Kauvatsalla.


 Viihtyisä maalaisidylli. Joka Bikken unelma. Taidan olla jo ehtoopuolella tuon iän suhteen koska pelakuut miellyttävät.. Mummon akkunalla... MITÄ MÄ LÖYSIN? Lähes mustan petunian!! Dramaattinen! Näitä aion vielä hakea. Upea sävy! Eikä tuo joriini takana ole hullumpi sekään.
Yrttejä löytyi joka makuun :) Otin salviaa.Ykkös yrttini.Sitten tulee timjami.. Uusi tuttavuus oli OLIIVIYRTTI! Tottakai sellaisen tarviin. (itseasiassa 3 ) Prehtillä on mukava poiketa ei pelkästään ite Prehtiläisten tähden vaan myöskin uutuuksien vuoksi. Kattelin tätä amppelia mansikka amppeleiden vieressä sen enempää aattelemati. Palasin vielä ja sillon mä tajusin. MANSIKKA!! Mut kui se on ton värinen? Sen kuuluu olla valkoinen?.... Pakkohan tuota on kokeilla.


  Ja kats! Perhosiakin lenteli :)


  Poikani suosikiksi nousi tämä. (tosin oli niitä monta muutakin)


 Ite vanha isäntä :)
Täällä tulee aina jäätyä jutulle millon mistäkin. Eli voin sanoa: sinut otetaan henkilökohtaisesti :))


 Ja nuorempi puutarhuri :)


 Mä haluun ton ja ton ja tonkin!


 Niin jännän värisiä!!  Ja vanhempi emäntä :) Pikkasen voi käsiä livottaa lammessa jos kukkien valinta on liian vaikeaa...


Tai heittää varpasilleen istuskelemaan. Joskos auttaisi päättämään mitä kaikkea kotiin veisi.. 


 Kun joka tilistä hakee pikkasen on keskikesällä tuoksuva kukkaloisto kotona. Sielu lepää..


Kotiin päästyämme alkoikin valtaisa työleiri. Onneksi on vahvoja poikia talo täynnä. Tuo kesäkukkien istuttaminen olikin ihan iisibiisi MUTTA NE YRTIT!!


No hitsibitsi! Kirpparilta löysin lavakauluksia. Niille piti kaivaa kuoppa. Siis VIISI kuoppaa. Sillävälin kun muut kaivoivat , suojasin kaulukset etteivät heti haperru :) Monta säkkiä multaa (mitä sitäkin saa Prehtiltä)
Siinä ne mun yrttini! Ruohosipulia,oliiviyrttiä,oreganoa,salviaa.. OK. En muista mitä kaikkee otinkaan. Eli nyt alkaa yrttien tunnistamis opiskelu.
Prehtillä on muuten PERINTEISET PUUTARHAPÄIVÄT 23-24.5! Kahvitarjoilua , neuvontaa ja tarjouksia!! Ajele ihmeessä ihastelemaan kukkaisloistoa. Ja tee takahudslaariin tilaa..varmuuden vuoksi!
Meiän koulun kaikki koululaiset olivat kevätretkellä tuolla. Kotiin tuli samettikukka sekä ahkeraliisa. Toivottavasti saan ne pidettyä hengissä.
Prehtin puutarhan facebook sivuille pääset tästä.

Millai se kiinalainen sananlasku menikään..
Googletin ja eksyin vaikka minkälaisille sivuille. Tämän nappasin teillekkin.. 

Suomessa toimi kaksi mielisairaalaa 1700-luvun lopulla, ja kolmas “houruinhoitolaitos” valmistui Helsinkiin vuonna 1841, jolloin tunnettiin “kauniin ja viihtyisän ympäristön sekä puutarhan ja puutarhatyön terapeuttinen merkitys potilaille”. Tuo valmistunut sairaala oli Lapinlahden sairaala, jossa käytettiin puutarhaterapiaa ilmeisen onnistuneesti. Sinne saatiin oma puutarhuri sekä keittiöpuutarha ja kasvihuone, josta saatiin runsaasti kukkia, “jotenka hyöty siitä on ollut huomattava”, kirjoitti silloinen ylilääkäri Sibelius.

Ni! Siks minä ja sinä tarvitsemme kukkia!!! 
 En mä sillä että viiraisi vaan onnellisuuden tähden
LOOV JUU!!
6 kommenttia:

 1. Loov juu tuu and flowers :)
  Meillä on kukkien kastelurumbaa juhannukseen asti lähes päivittäin, eli en taida enää sen jälkeen mökille isommin laittaa vaikka niistä on iloo niin silmille ku miälellekki kyllä. Tänäänki oon kolme tuntia livottanu amppelikukkasia vedes, etteivät kuale tulevana helteenä... niin meinaan tua meidän kesäkukkapuadis :)
  Mustat petyyniamppelit on meillä menny jo parina kesänä kuumille kiville ja toivottavasti niitä saadaan viäki, sillä meillä on muutama varaus ollu viimekesästä. On ne kyllä komeita paikassansa. Komiat sun kryydiloodat!

  VastaaPoista
 2. Nuo taimimyymälät on pahoja paikkoja, tulee tarvis ostaa sitä ja tätä, sellaistkin mitä ei ikinä edes aikonut.

  VastaaPoista
 3. Minä täällä niin huokaillen ihastelen tuota siun mekkoas vieläkin, istuu kyllä siulle tooosi hyvin! <3

  VastaaPoista
 4. Voi mikä "pakkosaadahetikukkiajapaljon"-kohtaus iski! Kerrassa ihania ja paikkakin näyttää niin mukavalta!
  Hauska toi sun loppulainaus :D Houruinhoitolaitos :D

  VastaaPoista
 5. Houruinhoitoilaitos... ;D Hauskoja noi vanhat nimitykset. Ihania kukkia oot bongannut! Käys muuten kurkkaa mun blogia, siel sulle haaste ;)
  http://daralandia.blogspot.fi/2014/05/arki-yhdella-kuvalla-55.html

  VastaaPoista

Ilahdun pienistäkin sanoistasi :)